Risotto curry z papryką
składniki: ( na 2 porcje)
-woreczek ryżu ( użyłam brązowego)
- średnia cebulka
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 kostki bulionu warzywnego lub drobiowego rozpuszczonego w szklance wody
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pieprz cayene " na czubku" łyżeczki ( można dać więcej, jeśli ktoś lubi ostre potrawy)
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżka oliwy
Ugotować ryż. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz 1/4 bulionu. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać kukurydzę i przyprawy, wymieszać i przykryć jeszcze na chwilę. Następnie dodać ugotowany ryż oraz resztę bulionu. Trzymać na ogniu parę minut. Wymieszać z posiekaną pietruszką i podawać.
Risotto świetnie smakuje także na drugi dzień, aż chce się powiedzieć, że lepiej.
ja lubię! :D pycha.
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńw takim wydaniu jeszcze risotto nie jadłam, zapisuję :)
OdpowiedzUsuń