14 maja 2011

Risotto curry z papryką

Robiłam je już kilka razy, intensywny smak. Jeśli ktoś lubi curry i paprykę jest idealne.
Risotto curry z papryką
składniki: ( na 2 porcje)

-woreczek ryżu ( użyłam brązowego)
- średnia cebulka
- 1/2  dużej czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 kostki bulionu warzywnego lub drobiowego rozpuszczonego w szklance wody
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- pieprz cayene " na czubku" łyżeczki ( można dać więcej, jeśli ktoś lubi ostre potrawy)
-  garść posiekanej natki pietruszki
- łyżka oliwy

Ugotować ryż. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz 1/4 bulionu. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Dodać kukurydzę i przyprawy, wymieszać i przykryć jeszcze na chwilę. Następnie dodać ugotowany ryż oraz resztę bulionu. Trzymać na ogniu  parę minut. Wymieszać z posiekaną pietruszką i podawać. 
Risotto świetnie smakuje także na drugi dzień, aż chce się powiedzieć, że lepiej.

3 komentarze: