25 marca 2011

Muffiny z rodzynkami

Na pierwszy ogień idą Muffiny. Pierwsze w nowej foremce, najzwyklejsze, gdyby odjąć rodzynki otrzymamy przepis podstawowy. Wyszły pyszne, chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Najpyszniejsze lekko ciepłe, zjedzone na śniadanie. ; )

Muffinki z rodzynkami
składniki na 12 muffinek:

suche: 2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
mokre: 1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka 

 + 2 garście rodzynek 

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wlać mokre do suchych, wymieszać, dorzucić rodzynki. Wkładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec 15-20 min. w 200 stopniach.




1 komentarz: