26 marca 2011

Pizza a'lla gyros

Dzisiaj na obiad było połączenie dwóch fast-foodów, w zdrowszej domowej wersji. Pizza. Był to mój debiut z pizzą. Wyszła pyszna, ciasto cieniutkie, tak jak uwielbiam. I dodatki świetnie się komponowały. Domownikom też smakowała.; )
Przepis na ciasto pochodzi od Liski
Pizza  "gyros" na cienkim cieście
( składniki na ciasto o średnicy 30 cm)

- 160 g mąki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
-1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżeczki oleju

Dodatki:
- 200 g piersi z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 1-2 łyżki oliwy
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- ok. 200 g startego żółtego sera
- ketchup

Pizzę zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, smarujemy oliwą i zostawiamy pod przykryciem ok. 2 h do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto przed pieczeniem wyciągamy  i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 - 60 min.
Pierś z kurczakami kroimy na małe kawałki, obtaczamy w mieszance oliwy z przyprawą i wkładamy na ok. 2 h do lodówki. Po tym czasie podpiekamy mięso na patelni.
Ciasto rozwałkowujemy, formujemy palcami okrąg o średnicy 30 cm ( można też wyłożyć nim blachę, ja tak zrobiłam. ), smarujemy ketchupem, wykładamy mięso, kukurydzę i posypujemy żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni i pieczemy ok. 10 min. ( w zależności od grubości ciasta).


Smacznego !

1 komentarz:

  1. cienkie ciasto i dużo dodatków, lubię to ;) wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń