30 kwietnia 2011

Budyń czekoladowy

Jestem przeciwniczką budyniów i kiślów z paczki, jak najdzie mnie ochota to robię sobie sama.Czekoladowy smak domowego budyniu to dla mnie bajka, polecam ; )
Budyń czekoladowy
składniki( na dwie porcje)

- 1,5 szklanki mleka
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka masła
- żółtko
- 2-3 łyżeczki cukru
- czubata łyżka kakao 

Do rondelka wlać szklankę mleka, dodać masło,zagotować. W osobnym naczyniu żółtka dobrze wymieszać z cukrem, wlać resztę  mleka, dodać kakao i obie mąki. Wymieszać tak by nie było grudek. Gdy mleko w rondelku zaczyna wrzeć zmniejszamy gaz, wlewamy resztę składników i mieszamy do zgęstnienia.
Gotowe ; )

2 komentarze: