4 kwietnia 2011

Pełnoziarniste placuszki z nutellą

Placuszki przypominają bardziej ciasto niż zwykłe placki. Są mięciutkie i puszyste. Czuć intensywny smak nutelli. Pomysł dość wysokokaloryczny, ale warto spróbować czegoś innego. Może być mały problem z konsystencją ciasta, jeśli za rzadkie i nie da się przewracać to wystarczy dosypać mąkę. ;) Także olej w przepisie jest konieczny by placki dało się na teflonie przewrócić.Wbrew pozorom placki są mało słodkie. ; )

Pełnoziarniste placuszki z nutellą
składniki ( na ok. 13 placków)

-1 jajko
- 1/4 szkl mleka
-łyżeczka miodu
- 5-6 łyżek mąki( dałam pełnoziarnistą)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżeczka oleju


Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Smażyć placki z obu stron na patelni teflonowej bez tłuszczu.Na drugą stronie przewracać delikatnie gdy pojawią się pęcherzyki.

2 komentarze:

  1. Na pewno smakują obłędnie:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może faktycznie kaloryczne, ale życie jest za krótkie, żeby wciąż się tym przejmować, czasem trzeba sobie dogodzić nie ograniczając się. :) chętnie bym zjadła takie

    OdpowiedzUsuń