Pascha wielkanocna
składniki:
-1 kg tłustego twarogu (musi być taki w kostkach, z wiaderka się nie nadaje)
- 5 żółtek
-200g miękkiego masła
- 250 ml śmietanki kremówki ( 36 %)
-250 g cukru ( teraz dałabym ok. 200)
- 1/2 laski wanili ( dałam aromat)
- 200 g bakali ( dałam daktyle, rodzynki oraz migdały)
- ew . owoce lub polewa do ozdobienia.
Twaróg przecieramy przez sito lub mielimy trzykrotnie w maszynce o drobnych oczkach. W garnku ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy śmietankę i ucieramy aż do uzyskania konsystencji kremu. Garnek z żółtkami stawiamy na ogniu i ogrzewamy prawie do zagotowania, cały czas mieszając. W międzyczasie do żółtek dodajemy aromat waniliowy lub miąższ z laski wanilii. Zdejmujemy garnek z ognia dodajemy masło, twaróg i ucieramy mikserem. Dodajemy bakalie, mieszamy. Brytfankę, dużą miskę etc. wykładamy lniana ściereczką, wlewamy masę, dobrze dociskamy ściereczkę, także z góry. Najlepiej przykryć całość i postawić na górze coś ciężkiego. Wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pascha jest gotowa, powinna stężeć i uzyskać konsystencję sernika. Przekładamy ją na talerz, można ozdobić według upodobań. Smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz