Risotto z brokułami i kukurydzą
składniki (na 2 porcje):
-225 g mrożonych brokułów ( mogą być też świeże)
-1/2 puszki kukurydzy
-1 mała cebula
-woreczek ryżu ( u mnie brązowy)
-1/2 kostki bulionu drobiowego rozpuszczonego w 3/4 szkl. wody ( może być też bulion warzywny)
-1 łyżeczka sosu sojowego
- garść posiekanej natki pietruszki
-1 łyżka oleju
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Ugotować brokuły. Ugotować ryż. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę. Dodać kukurydzę, brokuły, ryż. Zalać bulionem i dusić chwilę na małym ogniu. Dodać sos sojowy. Przyprawić do smaku ziołami, papryką, pieprzem i odrobiną soli. Trzymać na ogniu aż do wyparowania wody. Przed podaniem wymieszać z posiekaną pietruszką.
Smacznego.; )
uwielbiam risotto, świetnie wygląda twoja wersja :)
OdpowiedzUsuń