12 kwietnia 2011

Risotto z brokułami i kukurydzą

Bardzo lubię ryż. Te risotto powstało bardzo spontanicznie.  Jest na prawdę smaczną propozycją na obiad.
Risotto z brokułami i kukurydzą
składniki (na 2 porcje):

-225 g mrożonych brokułów ( mogą być też świeże)
-1/2 puszki kukurydzy
-1 mała cebula
-woreczek ryżu ( u mnie brązowy)
-1/2 kostki bulionu drobiowego rozpuszczonego w 3/4 szkl. wody ( może być też bulion warzywny)
-1 łyżeczka sosu sojowego
- garść posiekanej natki pietruszki
-1 łyżka oleju
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Ugotować brokuły. Ugotować ryż. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę. Dodać kukurydzę, brokuły, ryż. Zalać bulionem i dusić chwilę na małym ogniu. Dodać sos sojowy. Przyprawić do smaku ziołami, papryką, pieprzem i odrobiną soli. Trzymać na ogniu aż do wyparowania wody. Przed podaniem wymieszać z posiekaną pietruszką. 
Smacznego.; )

1 komentarz: